Barrel Cactus


Barrel Cactus przez Michael Miloserdoff

Barrel Cactus (z rodzaju Ferocactus) to jeden z największych kaktusów występujących na pustyniach Ameryki Północnej. Wszyscy przedstawiciele tego rodzaju mają bardzo widoczne żebra i są wyposażone w twarde i ostre kolce. U niektórych gatunków centralny kolec jest zakrzywiony jak haczyk rybacki.
Wygląd kaktusa określa już jego nazwa: słowo barrel to po angielsku beczka.

Niezbyt duże żółto-zielone lub czerwone kwiaty wyrastają zawsze na szczycie rośliny (w okresie od kwietnia do czerwca) a po przekwitnięciu wydają mięsiste i soczyste owoce, przez niektórych uważane za jadalne, choć ja tego nie polecam.
Co ciekawe gatunki osiągające większe rozmiary początkowo są kuliste i zaczynają się wydłużać wraz z wiekiem i osiągnięciem wysokości około 30 cm.

Ponieważ miąższ tego kaktusa był używany do produkcji cukierków i przygotowania regionalnych potraw w niektórych rejonach jego populacja gwałtownie spadła i jest on tam obecnie pod ochroną.

Jako rośliny doniczkowe uprawia się raczej gatunki osiągające z natury mniejsze rozmiary, chyba, że ktoś dysponuje szklarnią przydomową, bo wtedy kaktus może osiągnąć imponujące rozmiary.

Warunki uprawy dla tych kaktusów są standardowe, wymagają one pełnego słońca, w domu najlepiej rosną na parapecie od strony południowej.
Roślina bardzo dobrze czuje się w typowym podłożu dla kaktusów, które można kupić w sklepach ogrodniczych.

Podobnie jak większość kaktusów należy je podlewać rzadko, jedynie w upalne dni, za to dosyć obficie. Przed następnym podlaniem trzeba poczekać, aż ziemia przeschnie.
Zimą w okresie spoczynku nie podlewamy wcale.

Roślinę przesadzamy rzadko, co 3-4 lata i tylko wtedy, gdy nie mieści się już w doniczce.
Trzeba uważać na ostre i twarde ciernie zakładając grube rękawiczki a roślinę można owinąć kilkoma warstwami papieru złożonego w tutkę.

Oceniam Barrel Cactus jako łatwy w uprawie nawet dla początkujących.

Komentarze