Jukka (Yucca) - najpopularniejsza roślina w polskich domach


Jukka (Yucca L.) – to znana chyba każdemu roślina z rodziny agawowatych. Charakterystyczne, przypominające bagnet liście wyrastają z zdrewniałego pnia.
W naturze roślina występuje w Ameryce Północnej, Ameryce Środkowej i na Azorach.
W Polsce jest bardzo popularna z uwagi na łatwość uprawy.
Yucca elephantipes en 'Silver Star' plant. (źródło:Wikipedia)

Oczywiście jukka występuje w różnych odmianach, a w wielu krajach ma wartość przemysłową.
Niektóre gatunki wydają sporej wielkości owoce nazywane bananami jukki, które po upieczeniu przypominają w smaku ziemniaki.
Łodygi kwiatowe są spożywane przez Indian w sposób podobny jak szparagi.
Największą wartość mają jednak mocne liście. Wyrabia się z nich sznurek, pasy, sandały, kosze, drabiny, kołyski, maty a nawet odzież.
Jeszcze w czasach prehistorycznych wykorzystywano korzenie jukki na szampon lub środek do mycia.
Sama roślina jest też wykorzystywana jako „podpałka” przy rozpalaniu ogniska.

Uprawa
Tak jak już wcześniej wspomniałem roślina jest dość łatwa w uprawie, pod warunkiem zapewnienia im dobrego oświetlenia. Jukka osiąga pełnię swej urody, jeśli co najmniej przez trzy godziny dziennie padają na nią promienie słońca.
Latem można ją wystawiać na balkon, werandę, czy do ogrodu. Podlewamy umiarkowanie (roślina nie może stać w wodzie), można lekko przesuszyć zimą.
Młode rośliny jeśli dobrze rosną, przesadza się co roku do większych doniczek, u starszych, które już są w dużych doniczkach wymienia się tylko górną warstwę ziemi. Zakurzone liście czyści się wilgotną szmatką, ja nie zalecam środków do nabłyszczania.
Roślina łatwo rozmnaża się przez podział, ukorzenianie odrostów korzeniowych, lub przez ukorzenianie kawałków pnia.
Nawozimy umiarkowanie i tylko wtedy, gdy roślina rośnie intensywnie.

Komentarze