sobota, 5 maja 2012

Stapelia - śmierdzący sukulent

Stapelia (źródło: Wikimedia)


Stapelia to roślina z rodziny trojeściowatych (Asclepiadaceae) występująca w naturze w południowej Afryce. W Polsce jest chętnie uprawniana i znana pod nazwami brudnota, zamszyca, gwiazda szeryfa itp.
Wszystkie te określenia odnoszą się jednak do cech kwiatu, jego wyglądu i zapachu.
No właśnie, swoją "sławę" roślina zawdzięcza zapachowi, jaki kwiaty niektórych gatunków wydzielają. Nie jest on przyjemny, przypomina zapach wydzielany podczas gnicia mięsa.

Czy kwiat chce nam w ten sposób dokuczyć?
Ależ nie -:)
Roślina przystosowała się w ten sposób do upodobań muchówek, które zapylają jej kwiaty. Oszukane owady składają jaja w koronie kwiatu niczym w mięsie. Po 2 lat od zapyleniu powstają podłużne owoce wypełnione nasionami.
Same kwiaty są imponujące, pięcioramienne o średnicy od 5 cm do nawet 30 (u gatunku gigantea).

Uprawa
Stanowisko słoneczne przez cały rok, ale lepiej nie wystawać na bezpośrednie słońce bo to może przyhamować wzrost.
Temperatura zimą najlepiej 10-12 stopni.

Podlewanie
Zimą najlepiej na podstawkę i nie częściej niż raz w miesiącu, tak by nie przesuszyć całkowicie pędów.
Latem podlewamy częściej, po uprzednim przeschnięciu ziemi.
Można nawozić nawozem dla kaktusów.

Podłoże
Takie jak dla innych sukulentów, choć może być bardziej żyźniejsze. Wtedy jednak pamiętajmy o dobrym drenażu.

Rozmnażanie
Najłatwiej przez podział rośliny, odcięte pędy ukorzeniamy w suchym podłożu ( uprzednio je przesuszamy). Dla cierpliwych i pracowitych można polecić wysiewanie nasion.

Kwitnienie
Teoretycznie od połowy lata do końca jesieni, ale jak ma dobre warunki może zakwitnąć o każdej porze.

Ciekawostka
Stapelia jest używana w medycynie z uwagi na działanie przeciwzapalne i antyreumatyczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz