Gasteria - sukulent "domowy" :)

Gasteria (wikimedia)

Gasteria to łatwy w uprawie sukulent pochodzący z Afryki Przylądkowej.
Roślina ta znakomicie nadaje się do uprawy domowej, na parapecie - bo nie osiąga dużego wzrostu i rośnie powoli.

Stanowisko i uprawa
Tak jak wspomniałam, są to wolno rosnące, ale długowieczne rośliny, bez specjalnych wymagań.
Nie lubią tylko jednego - przelania!
Dobrze czują się na parapetach i na werandach. W ciepłe dni można je wynieść do ogrodu.
Gasterie mogą rosnąć w słońcu, jedynie w bardzo upalne dni w okolicy południa warto je ocieniać.
Ziemia - typowa mieszanka dla kaktusów i sukulentów z dobrym drenażem na dnie doniczki.

Podlewanie i nawożenie
Podczas gorących, letnich miesięcy, podłoże powinno być wilgotne (ale nie mokre).
Rośliny nawozimy najwyżej raz do roku i tylko w okresie wegetacji. Zalecam stosowanie połowy dawki podanej na opakowaniu.

Rozmnażanie
Bardzo łatwe przez odrosty późną wiosną lub latem.
Można też spreparować sadzonki liściowe. Najpierw liść kładziemy w chłodnym miejscu (np. na parapecie) tak, by rany po cięciu mogły się zagoić.
Potem kładziemy ja na ziemi a końcówkę zagłębiamy w ziemi. Po około 2 miesiącach u podstawy liści powinny pojawić się małe roślinki.


Komentarze

Prześlij komentarz